DİSKİ 20 milyon 814 bin metreküp atıksuyu arıtıp Dicle Nehri’ne bıraktı

DİSKİ Genel Müdürlüğü, 2021’de kent merkezinin kanalizasyon sisteminden aldığı 20 milyon 814 bin 790 metreküp atıksuyu arıtıp temiz bir şekilde Dicle Nehri’ne bıraktı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin önemli sembollerinden biri olan Dicle Nehri’ni temiz bir şekilde gelecek nesillere bırakmak için çalışmalarına devam ediyor.

Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetim Daire Başkanlığı’na, bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2021’de kent merkezinin kanalizasyon hatlarından aldığı 20 milyon 814 bin 790 metreküp atıksuyu çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra temiz bir şekilde Dicle Nehri’ne bıraktı.

20 bin 650 numenin analizi yapıldı

Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Laboratuvarı yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı 12 aylık zaman diliminde 20 bin 650 numunenin analizini gerçekleştirdi.

DİSKİ, yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı günlük 21 farklı noktadan aldığı numunelerin analizini alanında uzman personele yaptırarak Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin verimliliği ve deşarj limitlerini sürekli kontrol altında tuttu.

Ayrıca arıtılmış atık sular, alıcı ortama deşarj edilmeden önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) tarafından anlık olarak bakanlığın veri tabanına belirli deşarj parametrelerinin verileri anlık olarak ileti.

Metan gazından elektrik üretildi

DİSKİ, çamurstabilizasyonuna aldığı atık suyu kimyasal (polimer) kullanarak yoğunlaştırıp gaz üretti. Çamur çürütücülerinde üretilen metan gazı, gaz jeneratörlerinde yakılarak tesis içinde kullanılmak üzere elektrik enerjisine dönüştürüldü.

DİSKİ, 2021’de kanalizasyon şebekelerinden tesise gelen atıksulardan toplam 1 milyon 437 bin 312 metreküp metan gazı üretti.

DİSKİ, Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde metan gazından ürettiği elektriği, tesisin enerji ihtiyacı olarak kullandı. Üretilen elektrikle tesis enerji maliyeti açısından %45 oranında tasarruf sağladı.