Lice Kadın Kooperatifi’nden destek çağrısı

Lice Kadın Kooperatifi, kadın ve yerel ekonominin güçlendirilmesi için Fongogo kapsamında kuracakları çiftlik için destek çağrısında bulundu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Eylül 2019’da 20 ev kadının bir araya gelerek kurduğu Lice Kadın Kooperatifi birçok kadına istihdam sağlıyor. Lice Kadın Kooperatifi, kadın ve yerel ekonominin güçlendirilmesi için Fongogo’da (Ödül Bazlı Kitle Fonlaması) “Lice Kadın Kooperatifi Çiftlik Kuruyor” ismiyle projesini fonlamaya açtı. Kooperatifteki kadınlar yazılı açıklama yaparak, destek çağrısında bulundu.

Kadın emeği

Zorlu ekonomik şartlarda yaklaşık 3 yıldır faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden kadınlar, bugüne kadar yerelde peynir, pekmez, kurutmalık sebze, kavurma üretirken aynı zamanda toprakla da buluşarak, bostan-bahçe ekimi (yeşil soğan, domates) yaptıklarını belirtti. Kadınlar açıklamada, Lice’nin dağlarından taze kekik, yarpuz, nane toplayarak, ekolojiye duyarlı, kadın emeğiyle bir ekonominin oluşması için çaba gösterdi.

Destek çağrısı

Destek çağrısında bulunan kadınlar, “Bu kapsamda kooperatifimiz, kadın ekonominin ve yerel ekonominin güçlendirilmesi çerçevesinde Fongogo kitlesel fonlama sitesinde ‘Lice Kadın Kooperatifi Çiftlik Kuruyor’ ismiyle bir projesini fonlamaya açmıştır. Projemizin yaygınlaştırılması ve istenilen fon miktarına ulaşabilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda hem bireyler hem de sivil toplum örgütleri ile diyalog kurmakta, projemizi hedef kitlemize ulaştırmaya çalışmaktayız. Siz değerli basın emekçilerinin de bu süreçte çalışmamızın yaygınlaşması ve kadın ekonomisinin güçlendirilmesi konusunda desteklerini beklemekteyiz. Bu vesileyle sizin aracılığınız ile toplumun her kesimine dayanışma çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.

HEDEFLER

Destek çağrısında bulunan kadınlar, “Doğa bizim için ekmek gibi su gibi bir varlık. Doğanın nimetlerinden ve iyileştiriciliğinden uzak bir yaşam düşleyemiyoruz. O nedenle yapacağımız işin de doğayla barışık olmasına özen gösteriyoruz. Endüstriyalizmin gıda dahil tüm alanlara hakim olduğu bir dünyada doğal gıda üretmek için çabalıyoruz. Kendimiz ve çocuklarımız için sağlıklı, temiz ve ulaşılabilir gıda üretmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken tarım ve hayvancılık faaliyetlerine de katkı sunmayı, yaşamımızın temeli olan gıda alanı güçlendirmeyi istiyoruz. Kadınlar olarak bunu yaparken binlerce yıllık üretici geleneğimizden güç alıyoruz, yeni nesillere de genç kadınlara da kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir gelenek bırakmayı arzuluyoruz” açıklamasında bulundu.